Kazanılan Derece
Bu bölümden öğrenciler "Diyetisyen" ünvanı alarak mezun olurlar
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bu programa başvuru yapabilmek için ÖSYM (LYS puanı -MF 3) sınavından geçerli not almak gerekir. Geçerli not alan öğrenciler kayıt tarihlerine uygun olarak başvuru yapabilirler.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Bölümde hem teorik hem de uygulamalı eğitim ilkelerine uygun olarak eğitim öğretim yüzyüze veya online devam etmektedir. Ayrıca öğrenciler kayıt oldukları dersin içeriğine uygun olarak alan stajları yapabilir ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alabilirler.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Bu programdan başarı ile mezun olabilmek için 120 ders kredisi ve 30 seçmeli ders kredisini öğrenciler almalı, toplamda 240 AKTS ile öğrenciler mezun olmalıdır.
Program Profili
Beslenme ve Diyetetik programı uygulamalı ve teorik içerikli derslerden oluşmaktadır. Programda öğrenciler 120 saat zorunlu 30 saat seçmeli (toplam 240 AKTS)dersleri alarak diyetisyen ünvanı ile mezun olurlar. Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Mezun Diyetisyenlerin Hizmet Verebilecekleri Alanlar:
- Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları Böbrek Hastalıkları Bakım Üniteleri Diyabet Tedavi ve Bakım Üniteleri Metabolizma Hastalıkları Üniteleri Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları Onkoloji Üniteleri Rehabilitasyon Üniteleri Transplantasyon Üniteleri Kardiyoloji Üniteleri
2.Halk Sağlığı Aile Sağlığı Merkezleri Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri Zayıflama Merkezleri Medya İşçi Sağlığı Merkezleri Spor Kompleksleri ve Spor Salonları Yaşlı Bakım Evleri Çocuk Esirgeme Kurumları Okul Beslenme Eğitimi Programları Besin Üretim ve Pazarlama Hizmetleri Besin Kontrol Laboratuvarları Uluslararası Besin ve Beslenme Kuruluşları
- Toplu Beslenme Sistemleri Hizmetleri Okullar Kreşler Oteller Huzurevleri Yemek Fabrikaları Kamu Kuruluşları Hava Ulaşım Hizmetleri Deniz Ulaşım Hizmetleri Demiryolu Ulaşım Hizmetleri Restoranlar Sağlık Kuruluşları
Üst Derece Programlarına Geçiş
Öğrenciler beslenme ve diyetetik alanında mevcut yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler eğitim öğretim süreçlerinde tüm derslerden bir vize ve bir final sınavı olmak zorundadırlar. Ayrıca uygulamalı derslerde uygulama değerlendirmesi hem vize hem de final notuna eklenerek hesaplama yapılmaktadır. Uygulamalı dersin içeriğine uygun olarak kısa sınavlar, sözlü sınavlar, uygulamalı sınavlar, etkinlikler, projeler, seminer notları değerlendirmede kullanılmaktadır. Uygulamalı dersler için uygulama değerlendirme formları bulunmakta olup herbir öğrenci için kriterlere uygunluk bu formlar üzerinden değerlendirilerek yapılır.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için 120 saat zorunlu, 30 saat seçmeli ders yükünü VE 240 AKTS'yi tamamlamak zorundadır. Öğrenciler bütün dersleri başarmak zorundadır.
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Prof .Dr. Pınar Sökülmez Kaya, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Kurupelit Yerleşkesi, Samsun 03623121919 / 6353
Bölüm Olanakları
Bölümden mezun olan öğrenciler diyetisyen ünvanına sahip olurlar. Bölüm Sağlık Bilimleri Fakültesi binasında geniş dersliklere ve ferah eğitim öğretim ortamına sahip öğrenme laboratuvarlarına sahiptir. Bölümde Besin Hazırlama laboratuvarı, antropometri labaratuvarı 4 derslik ve bilgisayar sınıfı mevcuttur. Ayrıca Fakültenin okuma salonu, konferans salonu, kantin, sosyal alanlar ve seminer odası imkanları beslenme bölümü öğrencileri içinde geçerlidir.