Program Tanımları

Kuruluş

2012-2013 Eğitim-öğretim yılı Güz döneminde kurulmuş ve ilk öğrenciler ile eğitime başlanmıştır.

Kazanılan Derece

Beslenme Bilimi alanında Tezli Yüksek Lisans Derecesi

Kabul ve Kayıt Koşulları

Beslenme ve Diyetetik ile ilgili alanlarda Lisans diplomasına sahip olmak.
ALES min. 70 ve yabancı dil min. 55 puana sahip olmak.

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Beslenme Bilimi alanında yüksek lisans programına doğrudan kaydolan ya da yatay geçişle gelen öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi
içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulabilirler.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için en az 24 yerel kredi (60 AKTS kredisi) dersi tamamlaması (65/100) ve master tezini başarıyla savunması gerekir.

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Programdan mezun olanlar hataneler ve klinikler, bakım evleri, araştırma laboratuvarları, yiyecek üretim firmaları gibi beslenme ile ilgili alanlarda ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler

Üst Derece Programlarına Geçiş

Başarılı öğrenciler ilgili alanlarda doktora programlarına devam edebilirler.

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği ve ilgili enstitülerin esaslarınca belirlenir. Sınavlarda başarılı sayılmak için 100'lük sistemde en 65 alınması gereklidir.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için en az 24 yerel kredi (60 AKTS kredisi) dersi tamamlaması (65/100) ve master tezini başarıyla savunması gerekir.

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Doç. Dr. Pınar Sökülmez Kaya

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 18903 Bilgi ve deneyimleri lisans düzeyi üzerine kurulu olan ve/veya bu düzeyin üzerine çıkan, araştırmalarla desteklenmiş fikirler üretebilme, yorumlama ve uygulama •
2 18904 Çıkarımları ve bilgiyi toplumun her kesimindeki kişilere şüphe yaratmadan net bir şekilde aktarabilme ve bunları mantıksal olarak destekleyebilme,
3 18905 Bilgiyi entegre edebilme ve karmaşık durumlarla başa çıkabilme ve eksik veya sınırlı bilgilerle kararları belirleme yeteneğine sahip olma, onların bilgiyi ve kararları uygulamaları ile bağlantılı olan sosyal ve etik sorumlulukları yansıtabilme,
4 18906 Bilgi, beceri ve problem çözme yeteneklerini tüm çevrelere uygulayabilme,
5 18907 • Öğrenim becerilerine sahip olma ve bu becerileri özerk olabilmek için çalışma yapmak üzere kullanma,
6 18908 • Kendisi için diyetetik alanında bilgi ve deneyimi sürekli olarak yenileyip, geliştiren metotları içeren mesleki gelişim planı hazırlayabilme,
7 18909 • Uygun eğitim materyali ve kitleri geliştirmek için beslenme ve diyetetik alanında bir kaynak rolü alabilmeli, ve iletişim becerisi kazanabilmek için farklı bireyler ile çalışabilme,
8 18910 • Ülkeye özel meslekle ilgili kurulların ve bunların rollerinin neler olduğundan haberdar olma,
9 18911 • Mali olarak iş planlama, sözleşme yapabilme, kalite, standartlar, yıllık hesap denetimi ve yönetim konularında etkin olabilmeli,
10 18912 • Kendi ülkesinde ve Avrupa’da diyetetik alanında mesleki etik ve uygulamalarının neler olduğunun ve sorumluluğunun farkında olma
11 18913 • Halk sağlığı açısından etkili oldukları için kanunları iyi bilmeli,
12 18914 • Bir ekibin parçası olarak çalışabilmeli ve liderliği üstlenebilmeli, grubun üyesi olarak ya da bireysel şekilde performansın değerlendirilmesinde kullanılan metotları bilme,
13 18915 • Diyetetik servisinin kalitesi için, organizasyon içerisinde diyetetiğin rol ile üstlerinin fonksiyonunu ve meslektaşlarının görevlerini bilmeli,
14 18916 • Bir grubun üyesi olarak ya da bireysel şekilde performansın değerlendirilmesinde kullanılan metotları bilmeli,
15 18917 • Uygun öneriler geliştirerek rehberlik edebileceğini bilmeli, kendi bilgi ve tecrübesinin sınırlarını fark edebilme
16 18918 • Verdiği diyetetik hizmetinde, kanıta dayalı bilgi desteği ile kendine güvenini sergileyebilme
17 18919 • Diğer diyetisyenler ve uzmanlarla araştırma ve değerlendirme sonuçlarınıpaylaşabilmeli,
18 18920 • Teknik raporlar üretme ve tıbbi notlar yazma gibi yazılı materyaller ile gerekli kişilere doğru bilgiyi raporlayabilmeli,
19 18921 • Sağlık hizmeti sunan yerlerde diyetisyenin rolünün gerekliğini göstermeli,
20 18922 • Güvenilir ve profesyonel diyetetik rolün korunabilmesi için süregelen profesyonel gelişimin gerekliliğini anlayabilmeli ve gösterebilmelidir.
21 18923 • Kendi ülkesinde ve Avrupa’da diyetetik alanında mesleki etik ve uygulamalarınınneler olduğunun ve sorumluluğunun farkında olmalı,
22 18924 • Ülkeye özel meslekle ilgili kurulların ve bunların rollerinin neler olduğundan haberdar olmalı,
23 18925 • Profesyonel mesleki rolü için gerekli standartları ve gereksinimleri koruyabilmeli,

Müfredat

6461 - Beslenme Yl 2023
Dönem: 1
Ders Kodu Ders Adı T U L Kredi AKTS
LUE-1 Seçmeli Dersler Seçmeli 3 0 0 3 0


Dönem: 2
Ders Kodu Ders Adı Ders Tipi T U L Kredi AKTS
LUE-2 Seçmeli Dersler Seçmeli 3 0 0 3 0
LUESMN Seminer Zorunlu 0 0 0 0 0
LUEUA Uzmanık Alan Dersi Zorunlu 4 0 0 0 0


Dönem: 3
Ders Kodu Ders Adı Ders Tipi T U L Kredi AKTS
LUETZ Tez Zorunlu 0 1 0 0 30

Seçmeli Ders Grupları (SDG)

6461 - Beslenme Yl 2023
Dönem: 1 LUE-1 - Seçmeli Dersler
Ders Kodu Ders Adı T U L Kredi AKTS
BSL615 Beslenme Eğitimi 3 0 0 3 6
BSL607 Beslenme Hastalıklarının Patofizyolojisi 3 0 0 3 6
BSL606 Hastalıklarda Beslenme ve Diyet Tedavisi 2 2 0 3 6
BSL616 Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Organizasyonu ve Yönetimi 3 0 0 3 6
BSL619 Beslenme İle İlintili Hastalıkların Metabolizması ve Biyokimyasal Değerlendirilmesi I 3 0 0 3 6
BSL622 Besinlerde Bulunan Endokrin Bozucular 3 0 0 3 6
BSL628 Probiyotikler ve Prebiyotikler 3 0 0 3 6
BSL605 Bebek ve Çocuk Beslenmesi 3 0 0 3 6
BSL623 Laboratuvar Tekniği 2 2 0 3 6
BSL626 İleri Besin Analizleri 3 0 0 3 6
BSL603 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması 3 0 0 3 6
BSL613 Besin Güvenliği 3 0 0 3 6
BSL612 Yaşlı Beslenmesi 3 0 0 3 6
BSL602 İleri Beslenme II 3 0 0 3 6
BSL618 İşlevsel Besinler ve Sağlık 3 0 0 3 6
BSL625 Gıda Katkı Maddeleri 3 0 0 3 6
BSL627 Mikrobiyota ve Hastalıklarla İlişkisi 3 0 0 3 6
BSL609 Küfler, Mikotoksin ve Sağlık 2 2 0 3 6
BSL624 Besin Kalitesi 3 0 0 3 6
BSL614 Biyoistatistik ve İstatistik Paket Program Kullanımı 2 2 0 3 6
BSL601 İleri Beslenme I 3 0 0 3 6
BSL604 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik 3 0 0 3 6
BSL610 Besin İlaç Etkileşimi 3 0 0 3 6
BSL621 Doğuştan Metabolik Hastalıklarda Beslenme 3 0 0 3 6
BSL611 Beslenme Biyokimyası 3 0 0 3 6


Dönem: 2 LUE-2 - Seçmeli Dersler
Ders Kodu Ders Adı T U L Kredi AKTS
BSL610 Besin İlaç Etkileşimi 3 0 0 3 6
BSL606 Hastalıklarda Beslenme ve Diyet Tedavisi 2 2 0 3 6
BSL614 Biyoistatistik ve İstatistik Paket Program Kullanımı 2 2 0 3 6
BSL602 İleri Beslenme II 3 0 0 3 6
BSL609 Küfler, Mikotoksin ve Sağlık 2 2 0 3 6
BSL618 İşlevsel Besinler ve Sağlık 3 0 0 3 6
BSL612 Yaşlı Beslenmesi 3 0 0 3 6
BSL611 Beslenme Biyokimyası 3 0 0 3 6
BSL615 Beslenme Eğitimi 3 0 0 3 6
BSL626 İleri Besin Analizleri 3 0 0 3 6
BSL607 Beslenme Hastalıklarının Patofizyolojisi 3 0 0 3 6
BSL613 Besin Güvenliği 3 0 0 3 6
BSL621 Doğuştan Metabolik Hastalıklarda Beslenme 3 0 0 3 6
BSL624 Besin Kalitesi 3 0 0 3 6
BSL628 Probiyotikler ve Prebiyotikler 3 0 0 3 6
BSL605 Bebek ve Çocuk Beslenmesi 3 0 0 3 6
BSL627 Mikrobiyota ve Hastalıklarla İlişkisi 3 0 0 3 6
BSL601 İleri Beslenme I 3 0 0 3 6
BSL604 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik 3 0 0 3 6
BSL603 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması 3 0 0 3 6
BSL623 Laboratuvar Tekniği 2 2 0 3 6
BSL625 Gıda Katkı Maddeleri 3 0 0 3 6
BSL622 Besinlerde Bulunan Endokrin Bozucular 3 0 0 3 6
BSL616 Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Organizasyonu ve Yönetimi 3 0 0 3 6
BSL619 Beslenme İle İlintili Hastalıkların Metabolizması ve Biyokimyasal Değerlendirilmesi I 3 0 0 3 6